Matthijs IJgosse

Foto: Eddy Wenting

Opleiding

Matthijs IJgosse studeerde in 2013 af aan de toneelschool in Arnhem. Hij speelde bij Toneelgroep Oostpool in de voorstellingen King Oeboe, GTA V en Tranenstick of Dooie Hond. Bij Toneelschuur Producties in Smekelingen, Het Leven is Droom en Andromache van regisseur Olivier Diepenhorst en in De Rechtvaardigen (later De Revolutionairen) van Eline Arbo. Met zijn klasgenoten van de toneelschool richtte hij het collectief Moeremans&Sons op, waarmee hij veel voorstellingen maakte en speelde, zoals My First Suicide, Kill Your Character, Shoot The Messenger en de Crashtest Ibsen-reeks. Verder speelde hij onder andere bij Collectief Walden, Tg Ilay, het Huis van Bourgondië & Toneelgroep Maastricht, het Pauperparadijs, Generale Oost en het Noord Nederlands Toneel. Met verschillende van deze gezelschappen speelde hij de afgelopen 5 zomers op Oerol.

Theater

Vorig seizoen was Matthijs te zien in Andromache van regisseur Olivier Diepenhorst en in de Rechtvaardigen van regisseur Eline Arbo, beiden bij Toneelschuur Producties en Het Verband van Alles met Alles, van Collectief Walden op Oerol en Over het IJ Festival. Dit seizoen is hij te zien in De Revolutionairen (regie: Eline Arbo) bij Toneelschuur Producties en Bedrog (regie: Olivier Diepenhorst) bij Suburbia.

Film / televisie & presentatie 

Daarnaast werkt Matthijs regelmatig voor film en televisie. Hij speelde in de internationale speelfilm Outside, van de Tsjechische regisseur Michal Hogenauer, en had daarnaast rollen in de series Zes Dates en Suspicious Minds (VPRO), Danni Lowinski, DNA en Flikken Maastricht. Sinds 2014 is Matthijs vaste presentator van het televisieprogramma de Buitendienst (NTR) en in september 2019 was hij te zien in een aflevering van de nieuwe SBS6-serie DNA. Naast zijn televisiewerk treedt hij regelmatig op als presentator / moderator, recentelijk nog op het IDFA.

Foto's

Andere TvC'ers