Leendert de Ridder

Opleiding

Leendert studeerde in 2012 af aan de Amsterdamse Toneelschool & Kleinkunstacademie. Hij kreeg les van o.a. Aus Greidanus, Oscar van Woensel, Saskia Temmink en Barry Atsma (spel), Paul de Munnik en Ricky Koole (Liedperforming), Marja Gamal en Edwin van Gelder (zang), Jurrian van Dongen (tekstschrijven).

Theater

Leendert begon op jonge leeftijd bij Jeugdtheaterhuis Zuid Holland waar hij in de grote zaal voorstellingen De Ramayana, Aap! De reis naar het Westen en The Canterbury Tales speelde, regie: Theo Ham.
Tijdens zijn opleiding speelde hij o.a. in Company (Peter), Liever geen Oorlog (Theater na de Dam) en Soiree, regie: Ruut Weissman en liep hij stage in Kamp Noord, regie: Jolanda Spoel van Theatergroep MAAS (voorheen Siberia).
Ook schreef en speelde Leendert zijn eigen solovoorstelling Broodjes Smeren, regie: Pieter Kramer
Leendert studeerde af aan de ATKA met zijn zelfgeschreven afstudeervoorstelling DELITTO (onder begeleiding van Don Duyns), regie: Ruurt de Maesschalck. Na zijn opleiding was Leendert o.a. te zien in Galileo van Theater Sonnevanck, verschillende Over ’t IJ Festival producties van Karlijn Kistemaker.
Daarna was Leendert te zien in Mariken en Perenbomen bloeien wit en Dissus van Kwatta.
Begin 2018 was Leendert te zien in Bromance van Toneelgroep Oostpool. Deze voorstelling won in 2016 de Gouden Krekel voor meest indrukwekkende jeugdtheaterproductie.
In 2018 was Leendert met Mismuis van Theater Kwatta op tour door Amerika en Canada.
In 2015 speelde Leendert Matthias in de voorstelling Sophie van DeLaMar Producties.

Televisie/Film

Leendert speelde mee in o.a. Het klokhuis, regie: Vincent Schuuman, NerdTV van Villa Achterwerk, regie: Niek Barendsen, Sterke Verhalen de Film, regie: Teddy Cherim en Kees van Nieuwkerk.
Ook werd hij gecast in Vrijland 4 als Louis, regie: Diede In ’t Veld, Harald van Eck en Aram van de Rest. In 2014 speelde Leendert in de Vlaamse serie Ghostrockers.
Leendert speelde Milo, één van twee hoofdrollen in de nieuwe serie Het Mysterie Van van RTL Productions i.s.m. De Efteling en was hij o.a. te zien zijn in de Nederlands-Duitse Filmprodcutie Nena, regie: Saskia Diesing en in Wonderbroeders, regie: Johan Timmers.

Leendert is Mees Kees in de films Mees Kees Langs De Lijn, Mees Kees in de Wolken en in de Mees Kees televisieserie met 24 afleveringen op NPO Zapp. Ook presenteerde Leendert de Mees Kees Kwis op NPO Zapp bij AVROTROS. Leendert was ook te zien in De Slimste Mens en is af en toe in De Buitendienst op NPO Zapp te zien. Momenteel is hij in De TV Kantine te zien.

Overig

Naast spelen schrijft Leendert theaterteksten en verhalen.
Is vaardig in poppenspelen
Zangstem: Bas/Bariton.

Foto's

Andere TvC'ers