Leendert de Ridder

Opleiding

Leendert studeerde in 2012 af aan de Amsterdamse Toneelschool & Kleinkunstacademie. Hij kreeg les van o.a. Aus Greidanus, Oscar van Woensel, Saskia Temmink en Barry Atsma (spel), Paul de Munnik en Ricky Koole (Liedperforming), Marja Gamal en Edwin van Gelder (zang), Jurrian van Dongen (tekstschrijven).

Theater

Leendert begon op jonge leeftijd bij Jeugdtheaterhuis Zuid Holland waar hij in de grote zaal voorstellingen De Ramayana, Aap!De reis naar het Westen en The Canterbury Tales speelde, regie: Theo Ham.
Tijdens zijn opleiding speelde hij o.a. in Company (Peter), Liever geen Oorlog (Theater na de Dam) en Soiree, regie: Ruut Weissman en liep hij stage in Kamp Noord, regie: Jolanda Spoel van Theatergroep MAAS (voorheen Siberia).
Ook schreef en speelde Leendert zijn eigen solovoorstelling Broodjes Smeren, regie: Pieter Kramer
Leendert studeerde af aan de ATKA met zijn zelfgeschreven afstudeervoorstelling DELITTO (onder begeleiding van Don Duyns), regie: Ruurt de Maesschalck. Na zijn opleiding was Leendert o.a. te zien in Galileo van Theater Sonnevanck, verschillende Over ’t IJ Festival producties van Karlijn Kistemaker.
Afgelopen en vorig seizoen was Leendert te zien in Mariken en Perenbomen bloeien wit en Dissus van Kwatta.
Afgelopen seizoen was Leendert te zien in Bromance van Toneelgroep Oostpool. Deze voorstelling won in 2016 de Gouden Krekel voor meest indrukwekkende jeugdtheaterproductie.
Onlangs was Leendert met Mismuis van Theater Kwatta op tour door Amerika en Canada.
Op dit moment speelt Leendert Matthias in de voorstelling Sophie van DeLaMar Producties.

Televisie/Film

Leendert speelde mee in o.a. Het klokhuis, regie: Vincent Schuuman, NerdTV van Villa Achterwerk, regie: Niek Barendsen, Sterke Verhalen de Film, regie: Teddy Cherim en Kees van Nieuwkerk.
Ook werd hij gecast in Vrijland 4 als Louis, regie: Diede In ’t Veld, Harald van Eck en Aram van de Rest. Vorig seizoen speelde Leendert in de Vlaamse serie Ghostrockers.
Leendert speelde Milo, één van twee hoofdrollen in de nieuwe serie Het Mysterie Van van RTL Productions i.s.m. De Efteling.
In 2014 was hij o.a. te zien zijn in de Nederlands-Duitse Filmprodcutie Nena, regie: Saskia Diesing en in Wonderbroeders, regie: Johan Timmers.

Leendert is Mees Kees in de vierde film ‘Mees Kees Langs De Lijn’. Ook was Leendert te zien in de Mees Kees televisieserie met 24 afleveringen op NPO Zapp. Op dit moment presenteert Leendert de Mees Kees Kwis op NPO Zapp bij AVROTROS.

Overig

Naast spelen schrijft Leendert theaterteksten en verhalen.
Is vaardig in poppenspelen
Zangstem: Bas/Bariton.

Foto's

Andere TvC'ers