Leendert de Ridder

Opleiding

Leendert studeerde in 2012 af aan de Amsterdamse Toneelschool & Kleinkunstacademie.

Theater

Na zijn opleiding aan de Amsterdamse Toneelschool & Kleinkunstacademie was Leendert onder andere te zien in Happy Place 2: Vee Vee Vee op Oerol en Happy Place 3: Sharing Creativity op Over ‘t IJ Festival van Kompagnie Kistemaker in de regie van Karlijn Kistemaker.

Daarna was Leendert opeenvolgend te zien in de familievoorstellingen Perenbomen bloeien wit (2015), Mariken (2016) en Dissus (2017) van Theatergroep Kwatta.

Begin 2018 was Leendert te zien in Bromance (winnaar Gouden Krekel) van Toneelgroep Oostpool. Tevens was Leendert in dat jaar met Mismuis van Theatergroep Kwatta op internationale tour door Amerika en Canada. Vervolgens speelde hij in de reprise-tournee van Sophie van De Theateralliantie met onder anderen Tjitske Reidinga. In seizoen 2021/2022 was Leendert te zien zijn in de reprise van Perenbomen bloeien wit van Theatergroep Kwatta en Romeo & Julia van Goedemorgen Theaterproducties.

In seizoen 2022/2023 is Leendert te zien in de voorstelling Hendrik Groen | Opgewekt naar de Eindstreep van Bos Theaterproducties.

Televisie/Film

Leendert was tijdens zijn opleiding al te zien in Sterke Verhalen de Film, Het Klokhuis en Villa Achterwerk. Na zijn opleiding speelde hij onder andere hoofdrollen in de jeugdseries Vrijland op NPO Zapp, Het Mysterie Van… op RTL Telekids en in de Ketnet-reeks Ghostrockers. Ook was hij te zien in de speelfilm Wonderbroeders en de korte film Uitgesproken (winnaar beste korte film Vittorio Veneto International Film Festival & Audience Award HBO America’s Rainbow Film Festival).
Leendert speelt sinds 2016 de hoofdrol van Mees Kees in de zeer succesvolle speelfilms Mees Kees Langs de Lijn (winnaar Gouden Kalf Publieskprijs) en Mees Kees in de Wolken. Ook speelt hij Mees Kees in de 24-delige Mees Kees-serie op NPO Zapp. Daarnaast presenteerde Leendert De Mees Kees Kwis op
NPO Zapp bij AVROTROS. Tevens was Leendert te zien in De Slimste Mens, Waku Waku, Ghost Host en The Faker. Verder presenteerde hij De Buitendienst op NPO Zapp en was hij te zien als André Hazes Jr. in De TV Kantine.

Overig

Leendert schrijft theaterteksten en verhalen, is vaardig in poppenspel en zijn zangstem is bas/bariton.

Foto's

Video's


Andere TvC'ers