Jip Smit

Opleiding

Jip studeerde in 2012 af aan de Amsterdamse Toneelschool en Kleinkunstacademie. Ook behaalde zij haar propedeuse aan de HKU, acteursopleiding.

Theater

Jip studeerde af met de voorstelling 6549 in de regie en begeleiding van Paul van der Laan en Marijn van der Jagt.
In 2012-2013 was zij te zien als Conny in de Hazes Musical: Hij Gelooft in Mij, regie Ruut Weissman van Joop van den Ende Theaterproducties. Daarna speelde Jip in de voorstelling Powervrouwen, regie: Bruun Kuijt van Bostheaterproducties en Op De Bodem, regie: Michiel de Regt van Orkater.

Jip was in 2014 te zien voor Atelier Oerol in de voorstelling Happy place 2, op het Over het IJ festival, in Happy place 3, regie: Karlijn Kistemaker. En in Als de dag van toen, regie: Pieter Kramer.
In 2015 speelde Jip in de voorstelling ‘Een bruid in de morgen’ bij Toneelgroep Amsterdam, regie: Maren Bjorseth, Medea van Toneelgroep Amsterdam, regie: Simone Stone. En in Galileo bij Theatergroep Sonnevanck, regie: Karlijn Kistemaker.
In 2016 speelde Jip in de afstudeervoorstelling ‘Who’s my daddy’ van Karlijn de Boorder. En in de voorstelling ‘Kavel Kamp Noord’ op Over het IJ festival. In regie van Karlijn Kistemaker. En vorig seizoen ging Jip in reprise met de voorstelling Medea van Toneelgroep Amsterdam, in maart van dit jaar zal Jip opnieuw in Medea te zien zijn in Londen.

Bij More Theaterproducties speelde Jip eerder de rol van Anita in de Marathon en afgelopen seizoen speelde Jip in ‘Showponies’. Vanaf seizoen ’19/’20 zal Jip te zien zijn in Showponies 2. Jip deelt vanaf eind mei de rol van Sandy met Elise Schaap in ‘Single Camping’, een voorstelling in de regie van TvC’er Marije Gubbels.

Televisie/Film

Jip speelde mee in De Gouden Eeuw van de NTR, Spuiten en Slikken van BNN, Dinie’s dierenshop van de VPRO en Gerede Twijfel en ze draaide meerdere sketches voor het Klokhuis. Ook heeft Jip de zangpartijen van het koor in de serie Levenslied ingezongen onder begeleiding van Rutger de Bekker. Jip was in 2014 o.a. te zien in de films Toen was geluk heel gewoon, Bro’s before Ho’s, regie: Steffen Haars en Flip van der Kuil.

In 2015 speelde Jip Liesbeth List in de serie Terug naar de jaren 60 van Niek Barendsen, regie; Albert-Jan van Rees. En in de serie Goedenavond, dames en heren van Omroep Max. En speelde Jip als Josefien in de afstudeerfilm ‘Eigen’.

In 2016 was Jip te zien in de rol van Moos in de tele-film Sam en Moos, regie: Job Gosschalk. Jip speelde juf Smit in ‘Dokter Tinus’, ze was te zien als ‘Noortje’ in de korte film van ‘Het grandioze falen’, regie: Max Lunter en Jip speelt in een aflevering van de serie ‘Jeuk’ van de VARA.

Daarnaast was Jip te zien in de rol van Inge in de film ‘De zevende hemel’. In 2017 speelde Jip in de film ‘Weg van Jou’, regie: Jelle de Jonge en de film Bella Donna’s, regie: Jon Karthaus. In het najaar van 2019 is Jip te zien in de nieuwe BNNVARA-serie Harkum, in de regie van Jelle de Jonge en in de film Beenlampman, die onderdeel is van de dramaserie Centraal. Daarnaast is zij vanaf oktober 2019 te zien in de romantische komedie ‘Wat Is Dan Liefde’.

Overig

Jip schrijft ook graag eigen teksten en is een Alt/mezzo Sopraan.

Foto's

Geluidsfragmenten

Stemdemo Jip/Belastingdienst Stemdemo Jip/Mascara

Video's


https://vimeo.com/163239561

Andere TvC'ers