Jip Smit

Opleiding:

Jip studeerde in 2012 af aan de Amsterdamse Toneelschool en Kleinkunstacademie.

Biografie:

Jip is in 2012 afgestudeerd aan de Amsterdamse Toneelschool en Kleinkunstacademie. Ze speelde o.a. in de voorstellingen Hij Gelooft in Mij van Stage Entertainment, Op de Bodem van Orkater, Happy Place op Oerol en Over t IJ festival, Bruid in de Morgen en Medea van Internationaal Theater Amsterdam, Single Camping van Bos Theaterproducties, De Marathon van KemnaSenf, Liegebeesten van Sonnevanck, De drie biggetjes en het wolfspak van de Toneelmakerij en Showponies 1 & 2 van More Theaterproducties,.

Met haar eerste zelfgeschreven solovoorstelling Motherland bracht Jip fantasy naar het toneel, ontving ze lovende recensies voor de voorstelling en was ze de winnaar van de Fringe Award 2020.

Op tv was Jip o.a. te zien in De Gouden Eeuw, het Klokhuis, Jeuk, Flikken Rotterdam, Even tot Hier, Hollands Hoop, Soof, Het Sinterklaasjournaal, De K van Karlijn, Deep Shit en Tweede Hans. Ook speelde Jip o.a. in films als Toen Was Geluk Heel Gewoon, Bella Donna’s, Taal is zeg maar echt mijn ding, Wat is dan Liefde en Moos.

In seizoen ’22/’23 draaide Jip voor de Film Net als in de Film (verwacht in de bioscopen in 2023), ging Jip met de voorstelling Motherland op landelijke tournee en zal de voorstelling Liegebeesten in reprise gaan. Ook werkt Jip aan het tweede deel van de drieluik van Motherland.

Prijzen

Winnaar van de Fringe Award 2020 voor zelfgeschreven solo voorstelling Motherland.

Overig

Jip schrijft zelf ook teksten en is een Alt/mezzo Sopraan.

Foto's

Geluidsfragmenten

Stemdemo Jip/Belastingdienst Stemdemo Jip/Mascara

Video's


https://vimeo.com/163239561

Andere TvC'ers