Ilse Warringa

Opleiding

Ilse studeerde Drama aan de Hogeschool voor de Kunsten Constantijn Huygens en Zang-Lichte Muziek aan het Conservatorium te Zwolle.

Theater

Na haar afstuderen in 1998 speelde Ilse tot 2003 bij de theatergezelschappen Stella Den Haag (o.a. winnaar 1000Watt-prijs voor Het Jaar van de Haas en geselecteerd voor het Theaterfestival), Golden Palace en Het Filiaal.
In 2003 werd Ilse tweede op cabaretfestival Cameretten met een soloprogramma en hiermee toerde ze in 2004 door het land voor Mojo-theater.
Daarna speelde ze bij Theater Bellevue de lunchtheatervoorstelling Waarom vloog je van ons Heen in je Jetplane. Samen met Lies Visschedijk en Marije Gubbels richtte ze vervolgens de groep tgBloodyMary op, een muziektheatergezelschap dat zich richt op komedie, waarvan zeven voorstellingen volgden. Met Marije Gubbels maakte ze bij Theater Sonnevanck eveneens de familievoorstellingen Een Engel met Vieze Voeten, Tijl Uilenspiegel (winnaar Zilveren Krekel beste jeugdtheatervoorstelling 2013 en geselecteerd voor het Theaterfestival 2014) en Sissi. Ilse was ook te zien in Mariken van Theater Kwatta, regie: Josee Hussaarts.

Samen met Niek Barendsen vormt ze een cabaret-duo waarmee ze door het land trekt (impresariaat George Visser Productions) en jaarlijks te zien is op festival De Parade.
In 2018 speelde Ilse samen met Servaes Nelissen de voorstelling Popje, hou je muil en was ze te zien met de succesreprise van de voorstelling Sissi van Theater Sonnevanck, met Elise Schaap en Rop Verheijen, regie: Marije Gubbels. In het najaar van 2019 was Ilse te zien in de kindervoorstelling Zwijnenstal, ook van Theater Sonnevanck, met o.a. Rop Verheijen in de regie van Marije Gubbels.

Ook was Ilse te zien in Single Camping van Bos Theaterproducties, regie: Marije Gubbels.

Televisie en film

Op TV zat Ilse met Ruben van der Meer, Tijl Beckand, Ruben Nicolai en Horace Cohen in Budget-Tv (AVRO). Ze is één van de vaste actrices in Toren C (VPRO), Het Klokhuis, Welkom in de Gouden Eeuw, Welkom bij de Romeinen, Welkom in de IJzeren Eeuw, Welkom in de Jaren 60, Welkom in de 80-jarige Oorlog en Welkom in de jaren 20 en 30. (NTR).
Ze speelde in de eerste aflevering van A’dam-E.V.A. 2 (NTR, VARA & VPRO), in Verborgen Verhalen (E.O.), Het geheim van Eyck, een jeugdserie van de NPOZapp en in de serie B.A.B.S. van KPN Presenteert. Voor RTV Oost en BING FILM & TV speelde ze de hoofdrol in de regiokomedie De Groote Markt 30.

Ook was Ilse te gast in het programma Mag ik u Kussen (AVRO) en in De Slimste Mens (NCRV) en is zij met een gastrol te zien geweest in de serie La Famiglia van de AVROTROS.
Ilse speelde o.a. in de films Onze Jongens, regie: Johan Nijenhuis en in de Ron Goossens: Low Budget Stuntman, regie: Steffen Haars en Flip van der Kuil.
Ilse was te zien in de serie Soof: Een Nieuw Begin op RTL4 en heeft daarnaast de succesvolle serie De Luizenmoeder geschreven. De tien afleveringen, waarin Ilse zelf te zien is als Juf Ank waren twee seizoenen lang te zien bij AVROTROS. Ook was Ilse te zien in het televisieprogramma Foute Vriendinnen op RTL5. In 2018 zat Ilse samen met Kjeld Nuis op de bank bij Linda’s Zomerweek.
Het tweede seizoen van De Luizenmoeder behoorde tot de genomineerden voor de Gouden Televizier-Ring. Begin 2020 was Ilse te zien in de film Kruimeltje en Strijd om de Goudmijn en momenteel is zij te zien in Nieuw Zeer van de NTR en in De TV Kantine. In het najaar beginnen de opnames van De Luizenmoeder – de Film. Hiermee maakt Warringa haar speelfilmdebuut als regisseur. Ook is ze verantwoordelijk voor het scenario.

Overig

Ilse schrijft voor Het Klokhuis, voor haar cabaretvoorstellingen en voor haar eigen groep tgBloodyMary en voor BING FILM&TV.
Haar (zang)stem is te horen in vele tekenfilms en live-action-series bij Zapp, Nickelodeon (o.a. Tijger in Kung Fu Panda en Icy in The Winx Club) en Disney Channel (o.a. Priscilla in Violetta) en ze spreekt natuurdocumentaires, luisterboeken en commercials in.

Ilse heeft voor haar rol in de De Luizenmoeder een Gouden Kalf, in de categorie Beste Actrice Televisiedrama, en een Zilveren Televizier-Ster gewonnen! Het scenario van De Luizenmoeder, o.a. geschreven door Ilse, is  bekroond met een Zilveren Krulstaart.

De Luizenmoeder heeft een Zilveren Nipkowschijf gewonnen en was genomineerd voor een Gouden Televizier-Ring.

Foto's

Geluidsfragmenten

Delta Lloyd Commercial Hema Commercial

Video's
Andere TvC'ers