Dewi Reijs

Opleiding

Dewi studeerde af aan de Amsterdamse Toneelschool & Kleinkunstacademie met als afstudeerrichting Toneel.
Haar afstudeervoorstelling ‘Boven je hoofd’ werd geselecteerd voor het IT’s Festival. Haar stage liep ze bij Theatergezelschap Huis a/d Amstel in ‘Don Carlos’ regie Liesbeth Colthof.

Theater

Na haar afstuderen speelde o.a. in ‘De Hongerige Weg’  i.s.m. Firma Rieks Swarte en ‘Ziek/De Ingebeelde Ziekte’ (beide van Huis aan de Amstel), ‘Crux/The Crucible’  van Theater Cosmic en ‘Sivas’ en ‘Tolken’ van Theater Rast. Ook speelde ze in de ‘Heren van de Thee’  in regie van Ger Thijs. Genomineerd voor de AVRO Toneel Publieksprijs en winnaar van de Delftse Kijker. In 2012 was Dewi te zien in ‘The Principles Of Certainties’, regie: Peer van den Berg. Met haar persoonlijke verhaal over haar vriendengroep uit Rotterdam presenteerde ze zichzelf op het festival ‘Voor de Leeuwen#1’ van MAAS TD in de zomer van 2013. Verder was Dewi te zien in ‘Gewoon’ van Esther Gerritsen en in ‘Proefmonster’ van Bor Rooyackers.

Dewi speelt sinds 2016 de rol van Oerip in ‘De Stille Kracht’ onder regie van Ivo van Hove bij Toneelgroep Amsterdam, te zien o.a. in Antwerpen, Moskou, Barcelona en Amsterdam. In 2019 zal de voorstelling in Parijs te zien zijn.

 

Televisie

Naast haar toneelwerkzaamheden speelde ze gastrollen in o.a.
SHOUF SHOUF de serie, CMC2, Flikken Maastricht, De regels van Floor, Dani Lowinski , A’DAM E.V.A., Moordvrouw en Nieuw Texas (BE).
Ook is ze bekend van de Douwe Egberts, UPC, Etos en de Tempo Team commercial. Ze was te zien in de films Wolf, Yurei, Ernst, Bobbi en de geslepen Onix, De Een Fan ‘E Wrald en Dolfje Weerwolfje en Accepted.

In 2014 speelt ze in een reprise van de voorstelling ‘Gewoon’ en een komische rol in de serie “10 Manieren..” in opdracht van RTL, regie Teun Senders. Naast verschillende gastrollen in 2014 was ze ook te zien in de korte Indische film Perjalanan (The Journey). Dewi werkte deels aan het scenario mee. De film werd onder andere geselecteerd voor het Balinale International Filmfestival en CinemAsia Filmfestival.

In 2015 schreef ze het scenario van de korte film De Heilige Maagd met in de hoofdrollen
Liz Snoijink en Klemens Patijn.

In het najaar maakt ze haar regiedebuut met de zelfgeschreven jeugdfilm DEBIEL (IDIOT).
De hoofdrol wordt vertolkt door Rahima Gungor die een verstandelijke beperking heeft. Rahima speelt samen met o.a. Maryam Hassouni. De film won 2 internationale prijzen en reist nog steeds de wereld over langs verschillende film festivals.

In 2017 wordt haar tweede regie, de korte film Hide Her geselecteerd op het Nederlands Film Festival. Het verhaal gaat over een transgender die worstelt met zichzelf. Acteur André Dongelmans speelt tegelijkertijd een man en een vrouw.

In het najaar van 2016 was Dewi te zien als Anna van Meegeren in de film Een Echte Vermeer (A Real Vermeer) van regisseur Rudolf van den Berg over meester vervalser en kunstenaar Han van Meegeren.

Overig

Dewi is naast haar freelance werk een van de oprichters van The Buddy Film Project, dit project is ze in 2016/2017 gestart:

Stichting The Buddy Film Project is een startloket en podium voor gevluchte professionele filmmakers en creatieven en wil hen middels workshops, concrete filmprojecten en door op te treden als agentschap begeleiden naar betaald werk. Opbrengsten die de stichting realiseert komen ten goede aan het verwezenlijken van de doelstellingen en het vertalen van kernwaarden van de stichting in concrete resultaten en producties

In 2018 heeft de stichting tevens Buddy Film Casting & Agency opgericht.

Samen met alle deelnemers wordt in 2019 de lange speelfilm Welkom gemaakt maken om hun talent in Nederland onder de aandacht te brengen.

Foto's

Video'sAndere TvC'ers