Dewi Reijs

Schermafbeelding 2016-04-06 om 11.57.21

Opleiding

Dewi is geboren in Rotterdam. Ze studeerde in 2005 af aan de Amsterdamse Toneelschool & Kleinkunstacademie met als afstudeerrichting Toneel.
Haar afstudeervoorstelling Boven je Hoofd werd geselecteerd voor het IT’s Festival in 2005. Haar stage liep ze bij Theatergezelschap Huis a/d Amstel in Don Carlos, regie Liesbeth Colthof.

Theater

Na haar afstuderen speelde Dewi o.a. in De Hongerige Weg i.s.m. Firma Rieks Swarte en Ziek / de ingebeelde ziekte (beide van Huis aan de Amstel), Crux/The Crucible van Theater Cosmic en Sivas en Tolken van Theater Rast. Ook speelde ze in de Heren van de Thee in regie van Ger Thijs. Genomineerd voor de AVRO Toneel Publieksprijs en winnaar van de Delftse Kijker.
In 2011 speelde ze in The Thief of Certainties van T. Martinus onder regie van Peer van den Berg. Winnaar van de Hollandse Nieuwe Theatermakerprijs 2011. In 2012 speelde Dewi in het vervolg: The Priciples of Certainties bij het MC Theater in Amsterdam.
Met haar persoonlijke verhaal over haar vriendengroep uit Rotterdam presenteerde ze zichzelf op het festival ‘Voor de Leeuwen#1’ van MAAS TD in de zomer van 2013. Verder was Dewi te zien in GEWOON van Esther Gerritsen en in PROEFMONSTER (o.a. Fringe Festival 2013) van Bor Rooyackers.
In 2015/2016 speelde Dewi de rol van Oerip in De Stille Kracht (Couperus) van Toneelgroep Amsterdam onder regie van Ivo van Hove.

Televisie

Naast haar toneelwerkzaamheden speelde ze gastrollen in onder andere de series: Shouf Shouf de serie, Flikken Maastricht, Seinpost Den Haag, Danni Lowinski en A’DAM E.V.A. Ook is ze bekend van de Douwe Egberts, UPC & de Etos commercial. En in 2015 was ze in Amerika te zien in de Ghirardelli Commercial USA, Caramel Pictures, regie Wil van der Vlugt. In 2014 was Dewi op RTL Lounge te zien in de serie 10 Manieren Van… van RTL Producties.
En Dewi was te zien in de films: Wolf, Yurei, Ernst, Bobbie en de geslepen Onix, De Ein Fan `E Wrâld en Dolfje Weerwolfje, Accepted en Een echte Vermeer’, regie: Rudolf van den Berg, in de rol van Anna van Meegeren.

Overig

Naast haar werk als actrice houdt Dewi zich ook bezig met het schrijven van toneelstukken en scenario’s. In de zomer van 2009 schreef en regisseerde ze de jeugdvoorstelling Rafi. Haar voorstelling Lucht in de Keukenkastjes werd geselecteerd voor Hollandse Nieuwe 11, het festival voor jonge toneelschrijvers.
In 2011 ging haar zelfgeschreven jeugd voorstelling: Het Vergeten Woud onder haar eigen
regie in première.
In het najaar van 2013 heeft ze in Bandung en Jakarta de korte film Perjalanan/The Jourmey opgenomen; waarin ze de hoofdrol speelt en waarvan Dewi ook deels het scenario meeschreef. Deze film werd geselecteerd voor o.a. het Balinale International Filmfestival en het CinemAsia Film Festival.

Vorig seizoen schreef ze De Heilige Maagd, een kort filmscenario met in de hoofdrollen Liz Snoijink en Klemens Patijn. En maakte ze haar debuut als regisseur met de korte jeugdfilm Debiel, waarmee ze geselecteerd is voor de Short Film Corner van het Cannes Film Festival en verschillende andere internationale filmfestivals. En haar tweede regie project Hide Her is afgelopen zomer gedraaid.
Op dit moment is Dewi in van de initiatiefnemers van The Buddy Film Project, een speelfilm in samenwerking met vluchtelingen die volgend jaar in première zal gaan op het Nederlands Film Festival.

Foto's

Video'sAndere TvC'ers